Welke plafondlamp kies je voor welke kamer?

Een plafondlamp kan zeer sfeerbepalend zijn in iedere ruimte in je huis, garage of bedrijf. Of je nu kiest voor een klassieke plafonnière of hippe spotjes, een plafondlamp zorgt voor precies dát licht dat jij op een bepaalde plek nodig hebt. Een ander voordeel van een plafondlamp is dat deze over het algemeen ruim voldoende ruimte overlaat om er goed onderdoor te kunnen lopen.

Een plafondlamp voor de keuken

In de keuken is het uitermate belangrijk dat je goed (werk)licht hebt. Je wilt natuurlijk zien wat je doet, wat er in de pannen gebeurt en goed in je kastjes kunnen kijken. Hiervoor kies je natuurlijk goede verlichting. Je zorgt dat het lampje in je afzuigkap het doet, onder de keukenkastjes plaats je tl-balkjes en aan het plafond? Een mooie plafondlamp. Er is zelfs een lamp beschikbaar die écht voor in de keuken bedoeld is: een matglazen kap met daar omheen divers keukengerei. Goed licht en toch een statement in de keuken!
Plafondlamp

Een plafondlamp voor in de badkamer

In de badkamer is goed licht belangrijk. Helemaal bij het aanbrengen van je make-up of het in model brengen van je haar kun je geen vreemde schaduwen gebruiken. Maar wat minstens zo belangrijk is in een badkamer, is dat je een plafondlamp uitkiest die waterbestendig is. Hiervoor zijn speciale lampen ontwikkeld. Zodat je, als je een flinke (stoom) douche hebt genomen, ook nog het licht kunt gebruiken zonder dat je haar rechtop komt staan.

Een plafondlamp voor in de huiskamer

Voor in de huiskamer kun je he-le-maal lós op het gebied van plafondlampen. Welke smaak je ook hebt, er is altijd wel een plafondlamp te vinden die precies past bij je interieur en je andere lampen. Je kunt het bescheiden houden door te kiezen voor een eenvoudige plafonnière of juist heel uitbundig door te kiezen door bijvoorbeeld een plafondlamp die er uit ziet als een bos takken. Hartstikke leuk toch?

Belangrijk bij het aansluiten van een plafondlamp

Plafondlampen worden zonder draadje direct aan het plafond bevestigd. Dit vereist nog best wat klusvermogen én natuurlijk de juiste materialen. Heel belangrijk is het dat je van te voren héél goed bepaalt waar je de plafondlamp wilt hebben. In de meeste gevallen is het namelijk voor de bevestiging nodig dat je gaten boort in het plafond. Dit wil je natuurlijk maar een keer doen. Wanneer je bepaald hebt waar de lamp moet komen, zorg dan voor een goede boormachine én vergeet vooral de stroom niet uit te zetten. Ook is het handig als je weet waar je elektriciteitsleidingen lopen. Je loopt dan niet het risico dat je precies door zo’n leiding boort. Wanneer je de gaten geboord hebt, plaats je pluggen. Kies de juiste plug om te voorkomen dat je lamp weer naar beneden komt. Je kunt de bevestigingsplaat daarna goed aanbrengen en de lamp simpelweg vastklikken. En er was licht!