Lampen energievreters? Niet als je de energie zelf opwekt!

Het is heel gezellig om in de donkere dagen de lampen lekker vroeg aan te doen en de verwarming hoog op te stoken. Dit zie je echter wel terug in de portemonnee. Er zijn verschillende manieren om op energie te besparen, van de kleine gebaren tot een rigoureuzere investering als zonnepanelen of een warmtepomp. De algemene opinie is op dit nog vaak dat dit erg duur is en zich uiteindelijk moeilijk terugbetaald in een overwegend bewolkt land als Nederland.

Zonnepanelen

Zonne energie lijkt op dit moment het meest toegankelijke energievorm om energie uit op te wekken voor de meeste consumenten. Er zijn vele producenten van zonnepanelen. Marktwerking heeft dan ook steeds meer effect: hoe meer producenten, hoe harder de ontwikkeling gaat op dit gebied en de panelen steeds goedkoper worden aangeboden. Zorgt dit er dan ook voor dat zonnepanelen tegenwoordig voor jan modaal een redelijke investering is die op termijn is terug te verdienen? Hoe zit dit precies?

Investering en terugverdientijd

Het gemiddelde zonnepaneel is op dit moment in staat om op jaarbasis zo’n 300kWh op te wekken. Het gemiddelde verbruik is per jaar 3.600kWh. Maak je vervolgens een sommetje op basis van potentieel 12 zonnepanelen op je dak, dat je daarmee je eigen jaarverbruik afdekt. Je investering terugverdienen? Dat duurt dan nog 6-8 jaar. Dat klinkt lang, maar is niks als je je bedenkt dat de meeste panelen tegenwoordig zo’n 25 jaar lang duurzame energie produceren.

LED lampen en isoleren

Er zijn nog veel andere kleinere maatregelen te bedenken die zorgen voor een extra energiebesparing of een alternatief vormen wanneer een grotere investering voor jou geen optie is. Als je nagaat hoeveel lampen er in je huis zijn dan zul je toch snel uitkomen op minimaal 12 stuks. Dit kan al een behoorlijke besparing opleveren als je deze lampen vervangt door LED lampen. Uiteraard moet je deze lampen aanschaffen, echter gaan dit type lampen veel langer mee én verbruiken ze minder energie. Tel uit je winst!

Veel mensen vinden LED lampen nog niet het overwegen waard omdat het licht soms zo fel en wit kan zijn. Zoek in dat geval heel goed na welke kleurtemperatuur er hoort  bij de lamp die je koopt. Dit heet ‘Kelvin’, afgekort als ‘K’. Wil je dezelfde uitdrukking als een gloeilamp? Ga dan rond de 2.700K zitten.

Wat is voor jou de reden om steeds meer na te denken over groene energie? Besparen of idealen?