CE-markering: ook op lampen

Het komt je waarschijnlijk wel bekend voor, de CE-markering. Veel producten die je dagelijks gebruik zoals bakjes, schaaltjes, lampen etc. bevatten dit element en dat is een goed teken. Want wat houdt een CE-markering precies in? En voor welke producten is het verplicht een CE-markering te hebben? Wij hebben het hier voor jou op een rijtje gezet.

Wat is een CE-markering?

De CE-markering is op veel producten terug te vinden, zo ook op lampen. Het is een regel die aangeeft of een product voldoet aan de normen binnen de Europese Economische Ruimte. De afkorting CE staat voor Conformité Européenne. Dit houdt in dat een product in lijn ligt met de Europese regelgeving. Echter is de CE-markering geen keurmerk. Het doel van deze markering is tweeledig. Aan de ene kant is het doel de vrije handel binnen lidstaten te stimuleren. Aan de andere kant ligt de focus op de veiligheid van de producten.

Producten met verplichte markering

Wanneer er specifieker gekeken wordt naar de producten die een CE-markering verplicht dienen te krijgen. Er zijn 20 productgroepen waarbij de CE-markering  verplicht is en lampen zijn hier een van. Met name de veiligheid van een lamp speelt hierin een belangrijke rol. Denk hierbij aan speelgoed, elektronische huishoudelijke apparaten, meetinstrumenten, liften, mobiele telefoons etc. De fabrikanten moeten hierbij vaststellen of een product aan de CE-markering voldoet en dienen zij dit ook aan te brengen. Wanneer een product buiten de Europese Economische Ruimte wordt geproduceerd, dan dient de importeur de producten te controleren naar aanleiding van de eisen.

Controle van de markering

Naast dat het bij de fabrikant van belang is dat er een markering op het product wordt vermeld, wordt het in Nederland vervolgens ook nog gecontroleerd door diverse instanties. Een van de instanties die een check uitvoert is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zij kijken onder andere naar gastoestellen. De Inspectie SZW kijkt bijvoorbeeld naar apparaten die in een explosieve omgeving worden gebruikt.

Wanneer een product niet voldoet aan de wettelijke eisen, verkrijgt deze ook geen markering. Dit geldt alleen voor de verplichte productgroepen. Het product mag vervolgens dan ook niet op de markt gebracht worden. Wanneer er onterecht een markering wordt gevonden, hangen hier ook consequenties aan. Zo kan het product nog steeds van de markt gehaald worden en kan dit leiden tot strafvervolging in ernstige situaties.